Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto upiekłam na imprezę andrzejkową, ciasto myślę że szybkie, proste w przygotowaniu ale też bardzo smaczne . Rodzinka zadowolona , a ciasto rozeszło sie jak ciepłe bułeczki. Polecam takie ciasto na świąteczny stół, na pewno rodzinka będzie zadowolona.
blaszka, garnek, forma, papier do pieczenia, mikser, łyżka,
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11856
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8514
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1156
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11856
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8514
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1156
Składniki
Biszkopt przygotowany z tego przepisu oto link; https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html wielkość formy 25/25 cm. Mus jabłkowy przygotowany według tego przepisu oto link; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-jablka-na-szarlotke-i-nie-tylko,1926642,bozena1960.html Dwa słoiki 1 litrowy a drugi pół litrowy musu jabłkowego przekładamy do garnka podgrzewamy do zagotowania mieszając co jakiś czas aby mus się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia , do gorącego musu dodajemy galaretkę , żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec do musu dodajemy bułkę tartą wymieszać i mus gotowy. Składanie ciasta; Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwa placki, spód placka wkładamy z powrotem do formy , nakładamy przygotowany mus jabłkowy. Wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym wyjmujemy, na mus nakładamy krem śmietankowy - rozsmarowujemy po całej powierzchni. Nakładamy drugi blat biszkoptu , dociskając go delikatnie do śmietany. Ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Po wyjęciu z lodówki górę ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową , rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Odkładamy do całkowitego stężenia . Smacznego. Polewa; Do rondla wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , nie przerywając ubijania pod koniec dodajemy śmietan fixy. ( jeżeli z jakichkolwiek przyczyn stwierdzicie że śmietana wam się jest za mało sztywna możecie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ale to tylko w razie potrzeby). Rada; Biszkopty można nasączyć ponczem z wody, cukru pudru oraz soku z cytryny.
Biszkopt + mus jabłkowy.
Na mus nakładamy krem śmietankowy.
Nakładamy drugi placek biszkoptu dociskamy.
Polewamy polewą.
Ciasto po przekrojeniu.
Przygotowanie polewy.
Gotowe ciasto.