Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt: 6duzycj jaj , szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 nie pełna szklanki mąki (160g), 2 pełne łyżki kakao, 3lyzki oleju, 2lyzki Łęka, 1pelna łyżeczka proszku do pieczenia. Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia tylko spód. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku do połączenia, następnie przesiewamy suche składniki do masy dodajemy w trzech porcjach i delikatnie wymieszać. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175stopni Celsjusza i pieczemy 20/30 minut . po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół. Nasączenie biszkoptu: 0,5 szklanki wody przegotowanej , 1 łyżeczka cukru , 2 łyżki soku z cytryny. Przepis na krem karpatkowy : 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej ,2 łyżki mąki pszennej, 300 g masła miękkiego, 300 g dowolnych owoców unie truskawki mogą być również mrożone. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , żółtka utrzeć z mąką ziemniaczaną i mąka pszenna, mleko zagotowane wylewamy do masy żółtkowej , energicznie mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka i zagotować. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Następnie masło utrzeć i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu . Gdy będzie już krem karpatkowy gotowy dodajmy owoce . Ma pierwszy blat nasączyć połowa ponczu wykładamy cały krem karpatkowy przykrywamy drugim blatem też nasączany o wstawiamy do lodówki. Polewa gotową polewamy ciasto . Smacznego
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1241
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 477
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy z szczyptą soli , dodajemy cukier ubijamy do lśniącej masy dodajemy po jednym żółtku łączymy . Następnie dodajemy przesiane składniki w trzech porcjach delikatnie wymieszać. Blaszka 34/24 wykładamy papierem do pieczenia tylko dno blaszki i wylewamy ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 20 -30 minut , studzimy . Krem karpatkowy : gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym żółtka ubijamy z makami. Następnie mleko zagotowane wylewamy do masy jajecznej energicznie mieszamy trzepaczka następnie wylewy i zagotować , studzimy budyń . Po tym czasie miękkie masło utrzeć 5 minut i dodajemy po łyżce budyniu gdy już będzie jednolity krem . Dodajemy owoce i delikatnie wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połowa ponczu wykładamy cały krem karpatkowy . Kładziemy drugi blat biszkoptu nasączyć ponczem . Wstawić do lodówki. Rozpuszczamy czekolady z śmietanka i mieszamy polewamy ciasto . Smacznego.