Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robię, chociaż bardzo kaloryczne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117187
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8066
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3022
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1350
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117187
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8066
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3022
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1350
Składniki
Ubić białka, stopniowo dodawać cukier, żółtka, obie mąki z proszkiem i na koniec gorącą wodę. Piec 30 minut w 180 stopniach. Jeden z tych biszkoptów pieczemy z dodatkiem zielonego barwnika i kakao. Ciasto przed pieczeniem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy odrobinę barwnika, do drugiej kakao i wylewamy kolejno na blachę : jasne, z kakao i barwnikiem. Po upieczeniu wycinamy krążki i zamieniamy je w ciastach. Każdy nasączamy amaretto. Można blaty posmarować ulubionym dżemem. Śmietanę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do zagotowania). Zestawimy z ognia, dodajemy połamane czekolady i masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy, ubijając na puszystą masę. Kiedy masa przestygnie, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dodajemy serek mascarpone. Przekładamy blaty. Masą pokrywamy także wierzch i boki ciasta. Ścieramy białą czekoladę i obsypujemy wiórkami.