Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem mocno czekoladowym

Biszkopt z kremem mocno czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 4240

Dodano:

Odsłon: 8598

To jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robię, chociaż bardzo kaloryczne.

Składniki

  • Składniki na jeden biszkopt : (trzeba upiec 3)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Masa czekoladowa:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 5 gorzkich czekolad (po 100 g każda)
  • 300 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki amaretto
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem mocno czekoladowym

Przygotowanie

  1. Ubić białka, stopniowo dodawać cukier, żółtka, obie mąki z proszkiem i na koniec gorącą wodę. Piec 30 minut w 180 stopniach.
    Jeden z tych biszkoptów pieczemy z dodatkiem zielonego barwnika i kakao.
    Ciasto przed pieczeniem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy odrobinę barwnika, do drugiej kakao i wylewamy kolejno na blachę : jasne, z kakao i barwnikiem. Po upieczeniu wycinamy krążki i zamieniamy je w ciastach. Każdy nasączamy amaretto. Można blaty posmarować ulubionym dżemem.


    Śmietanę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do zagotowania). Zestawimy z ognia, dodajemy połamane czekolady i masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy, ubijając na puszystą masę. Kiedy masa przestygnie, wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dodajemy serek mascarpone. Przekładamy blaty. Masą pokrywamy także wierzch i boki ciasta. Ścieramy białą czekoladę i obsypujemy wiórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń