Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami.

Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2472

Dodano:

Odsłon: 7180

Biszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend. Coś pysznego. Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, lub przełożyć nim tort.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem z białej czekolady:
  • 200 g. śmietanki 36%
  • 250 g. białej czekolady
  • 250 g. serka mascarpone
  • Nasączenie:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny)
  • dżem truskawkowy (miałam swojski)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami.

Przygotowanie

  1. Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
    i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.
    Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Jeśli zostaną małe kawałeczki to można jeszcze na chwilę włączyć gaz i mieszać do rozpuszczenia, aż powstanie jednolita gęsta masa. Należy uważać,
    żeby nie zagotować śmietanki.
    Gotową śmietankę z czekoladą odstawić do przestudzenia.
    Kiedy wystygnie, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 5 godzin w lodówce.

  2. W czasie, gdy śmietanka się chłodzi można przygotować biszkopt.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier
    i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę,
    żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki
    i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
    do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem).
    Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
    i piec 25 minut.
    Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

  3. Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone
    i zmiksować. Tylko do połączenia składników.

  4. Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną,
    następnie wyłożyć krem z białej czekolady.
    Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami.
    Owoce posmarować dżemem. Będą ładnie błyszczeć i nie obeschną.
    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Mniam, czy możemy prosić o kawałek? Ciasto wygląda bardzo smacznie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 08 sierpnia Śliczny i smaczny torcik :-) Bardzo lubię krem z białej czekolady.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń