Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt ze śmietankowym kwiatem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 293
Składniki
Biszkopt: białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, syp porcjami cukier. Wlej żółtka, dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Na koniec wlej olej i wymieszaj ciasto.
Szeroką blachę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 15 min w temp. 180°C. Wyjmij biszkopt i lekko ostudź. Formę keksową (36x8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Włóż biszkopt, zaginając ku górze boki.
Masa: 1,5 kg dynii obierz i pokrój w kostkę. Podlej niewielką ilością wody i duś, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wody i zmiksuj. Z pomarańczy wyciśnij sok i wlej do musu. Masę podgrzej, wsyp cukier oraz 2 galaretki pomarańczowe i mieszając, podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ostudź.
Kwiaty: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Wlej żelatynę i wymieszaj. Rozlej do 3 kubeczków po jogurcie. Kiedy śmietana stężeje, wyjmij i wytnij z boku słupki tak, aby po przekrojeniu w poprzek utworzył się kwiatek.
Połowę masy dyniowej wyłóż na biszkopt. Na środku ułóż kwiatki ze śmietany. Nakryj drugą częścią masy dyniowej. Odstaw, aby ciasto stężało. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza
Czas: 90 min. Cena por.: 1,50 zł.Źródło: Relaks