Desery Przepis na:
biszkoptowa rolada Bounty

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1541
Dodano: 16.07.2016
Odsłon: 8002
Składniki
- Jajko 5
- cukier 100 g
- mąka pszenna 130 g
- Sól szczypta
- mąka kokosowa do oprószenia
- krem kokosowy 400ml
- Wiórki kokosowe 100 g
- cukier kokosowy 2 łyżki
- Nutella 200g
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem.
Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut. -
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
-
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. Krem kokosowy mieszamy trzepaczką z cukrem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Przygotowany krem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy na roladzie.
-
Na warstwie kremu kokosowego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego tworzymy pasy z nutelli. Zwijamy roladę. Roladę schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie rolada jest gotowa do podania.
Komentarze do przepisu (1)

ErJot 22 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Apetyczna rolada - wszystko co kokosowo-czekoladowe w moim domu znika z szybkością światła:)1 Kto głosował? | Odpowiedz