Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-04-2024
Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy .
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 27
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 531
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 27
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 531
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Składniki
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .
Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut . Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .
Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .
Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .