Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-04-2024
Pyszna szarlotka idealna do popołudniowej kawy .
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4554
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 7541
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3043
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 616
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4554
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 7541
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3043
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 616
Składniki
Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .
Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze 175 ºC przez około 40 minut . Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty .
Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu) , przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .
Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon .