Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z malinami i galaretką, wyjęta z lodówki sprawdzi się w upalnie dni jako alternatywa lodów.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5006
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5864
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7607
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5006
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5864
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7607
Składniki
Przygotowanie spodu: Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej. Przygotowanie kremu: W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
Na zimnym spodzie rozsmarowuję cienko krem. Na kremie układam maliny. Maliny polewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję listkami świeżej mięty.