Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z malinami i galaretką, wyjęta z lodówki sprawdzi się w upalnie dni jako alternatywa lodów.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Składniki
Przygotowanie spodu: Do miski wbijam całe jajka. Dodaję sól i cukier. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Dodaję otartą skórkę z cytryny. Wlewam mleko i olej, krótko miksuję. Teraz przesiewam mąkę, skrobię i proszek do pieczenia umieszczone w przesiewaczu. Miksuję na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewam sok cytrynowy.
Ciasto wylewam do przygotowanej formy i równo rozprowadzam. Piekę w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor około 20 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.
Odwracam do góry dnem i studzę na kratce kuchennej. Przygotowanie kremu: W rondelku mieszam cukier, skrobię, żółtka i mleko. Stawiam na średnim ogniu. Ciągle mieszając doprowadzam do zagotowania i uzyskania budyniu. Dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia. Masło miksuję i ciągle miksując dodaję po łyżce budyniu. Miksuję do połączenia składników.
Na zimnym spodzie rozsmarowuję cienko krem. Na kremie układam maliny. Maliny polewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję listkami świeżej mięty.