Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe serniczki

Biszkoptowe serniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Biszkoptowe serniczki"

Składniki

  • Na biszkopt: 2 jajka
  • 3 dag mąki pszennej
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli. Ponadto: 30 dag agrestu
  • 10 dag cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • czekoladowa posypka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowe serniczki

Przygotowanie

  1. Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.

  2. Na koniec dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na pół.

  3. Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki. Do rondelka wlej 1 szklanki wody i wsyp połowę cukru. Zagotuj. Następnie dodaj agrest i gotuj ok. 10 min na małym ogniu, aż stanie się miękki. Osącz z syropu.

  4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, wsyp pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem. Następnie, wciąż miksując, wlej wystudzoną żelatynę. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Do 3 masy dodaj agrest (kilka sztuk odłóż do dekoracji), wymieszaj.

  5. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą z agrestem i przykryj drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą masą. Ciasto wstaw do lodówki. Przed podaniem ciasto pokrój w kwadraty a następnie w trójkąty. Udekoruj agrestem i czekoladową posypką.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń