Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe z kremem truskawkowym i bitą śmietaną

Biszkoptowe z kremem truskawkowym i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 3862

Ciasto tortowe delikatne, orzeźwiające i bardzo dobre.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 szklanki oleju
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • -1,5 szklanki wody -1 szklanka cukru brązowego -450 g. truskawek mrożonych
  • -2 budynie truskawkowe (tutaj malinowe) -1/2 szklanki wody
  • -300 g. truskawek świeżych -2 galaretki truskawkowe
  • BITA ŚMIETANA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 Śnieżka
  • -400 g. jogurtu greckiego -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO POSYPANIA: -tarta czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i lekko wymieszać łopatką. Na sam koniec wmieszać olej.Przelać do foremki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

  2. Truskawki zamrożone,odmrozić i zmiksować.(mogą oczywiście być świeże) Zagotować 1,5 szklanki wody z cukrem i musem truskawkowym. Budynie rozmieszać z pół szklanką wody i wlać do gotującego kompotu i ugotować budyń. Odstawić z ognia i sypać galaretki, mieszając. Świeże truskawki, umyć, zmiksować i wmieszać do budyniu. Ostudzić do lekkiego tężenia.Masę wylać na biszkopt w blaszce.Przykryć drugą częścią biszkoptu i schłodzić.

  3. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem ze Śnieżką.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na ciasto i posypać tartą czekoladą. Całość schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń