Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowiec z pianką"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Składniki
Biszkopt makowy: mąkę wymieszaj z proszkiem i makiem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, białka ubij na pianę. Partiami domieszaj cukier. Połącz z żółtkami, dosyp mąkę z makiem. Delikatnie wymieszaj. Foremkę wyłóż pergaminem, wlej ciasto, piecz ok. 35 minut w 180°C.
Krem: żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubij, połącz z serkiem waniliowym i żelatyną.
ponczu wymieszaj. Blat biszkoptowy przekrój na 2 placki, nasącz ponczem. Jeden blat posmaruj połową kremu. Kolejno nałóż: biszkopt makowy, resztę kremu i drugi blat. lukru połącz. Posmaruj wierzch ciasta i dobrze je schłodź.Źródło: Naj