Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie lady fingers. Idealne do ciast, deserów lub jako słodka przekąska sama w sobie.
Mikser, piekarnik
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85098
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2390
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9907
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3806
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7009
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85098
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2390
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9907
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3806
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7009
Składniki
Mąkę przesiać do naczynia za pomocą sitka o drobnych oczkach i odstawić. Białka oddzielić od żółtek.
Do miksera wlać białka, dodać cukier i szczyptę soli. Ubijać przez ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra/dół) i wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
Po ubiciu dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i ponownie przemieszać.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej z okrągłą końcówką o średnicy ok. 10mm). Wycisnąć na przygotowane wcześniej blachy paski zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Oprószyć je za pomocą sitka cukrem pudrem. Odstawić na chwilę, po czym ponownie oprószyć.
Piec ok. 15 minut (do uzyskania złocistego koloru). Upieczone biszkopty pozostawić do ostygnięcia, po czym ostrożnie odkleić od papieru (można wspomóc się nożem). Smacznego!!