Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5529
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29877
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19583
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5529
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29877
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 249
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19583
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1120
Składniki
Będziemy potrzebować następujących składników.
Do garnczka wkładamy margarynę lub masło, cukier i mleko. Zawartość garnczka podgrzewamy i doprowadzamy do rozpuszczenia składników, cały czas mieszamy. Gdy składniki dokładnie się rozpuszczą studzimy zawartość garnczka.
Ostudzoną zawartość garnczka przelewamy do miski w której będziemy łączyć pozostałe składniki. Stopniowo dodajemy wymieszane mleko w proszku z kakao. Miksujemy z końcówkami haki, i jak masa dokładnie się wymiesza dodajemy śliwki, dalej miksując chwilę.
Jeżeli dodane śliwki połączyły się z masą, przekładamy masę czekoladową do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej folią spożywczą.
Wyłożoną masę równamy i przykrywamy warstwą herbatników. Foremkę z masą kilkakrotnie stukniemy dnem o twarde podłoże żeby masa równo przyległa do dna foremki. Całkowicie ostudzoną foremkę z masą czekoladową wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach gdy masa już całkowicie stężeje nakrywamy formę talerzykiem i przewracamy razem formę z talerzykiem do góry dnem. Blok czekoladowy powinien ładnie wyjść z formy. Zdejmujemy folię , kroimy w plastry i rozkoszujemy się smakiem. Smacznego!!!