Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy ze śliwkami z nalewki.

Blok czekoladowy ze śliwkami z nalewki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25572

Dodano:

Odsłon: 1248

Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.

Składniki

  • margaryna lub masło 25 dag
  • cukier trzcinowy 1 szklanka 250 ml
  • mleko pół szklanki 125 ml
  • mleko w proszku 40 dag
  • kakao 4 czubate łyżki
  • śliwki, prezydent z nalewki
  • herbatniki 6 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Blok czekoladowy ze śliwkami z nalewki.

Przygotowanie

  1. Będziemy potrzebować następujących składników.

  2. Do garnczka wkładamy margarynę lub masło, cukier i mleko. Zawartość garnczka podgrzewamy i doprowadzamy do rozpuszczenia składników, cały czas mieszamy. Gdy składniki dokładnie się rozpuszczą studzimy zawartość garnczka.

  3. Ostudzoną zawartość garnczka przelewamy do miski w której będziemy łączyć pozostałe składniki. Stopniowo dodajemy wymieszane mleko w proszku z kakao. Miksujemy z końcówkami haki, i jak masa dokładnie się wymiesza dodajemy śliwki, dalej miksując chwilę.

  4. Jeżeli dodane śliwki połączyły się z masą, przekładamy masę czekoladową do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej folią spożywczą.

  5. Wyłożoną masę równamy i przykrywamy warstwą herbatników. Foremkę z masą kilkakrotnie stukniemy dnem o twarde podłoże żeby masa równo przyległa do dna foremki. Całkowicie ostudzoną foremkę z masą czekoladową wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  6. Po kilku godzinach gdy masa już całkowicie stężeje nakrywamy formę talerzykiem i przewracamy razem formę z talerzykiem do góry dnem. Blok czekoladowy powinien ładnie wyjść z formy. Zdejmujemy folię , kroimy w plastry i rozkoszujemy się smakiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń