Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4784
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1335
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4784
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1335
Składniki
Będziemy potrzebować następujących składników.
Do garnczka wkładamy margarynę lub masło, cukier i mleko. Zawartość garnczka podgrzewamy i doprowadzamy do rozpuszczenia składników, cały czas mieszamy. Gdy składniki dokładnie się rozpuszczą studzimy zawartość garnczka.
Ostudzoną zawartość garnczka przelewamy do miski w której będziemy łączyć pozostałe składniki. Stopniowo dodajemy wymieszane mleko w proszku z kakao. Miksujemy z końcówkami haki, i jak masa dokładnie się wymiesza dodajemy śliwki, dalej miksując chwilę.
Jeżeli dodane śliwki połączyły się z masą, przekładamy masę czekoladową do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej folią spożywczą.
Wyłożoną masę równamy i przykrywamy warstwą herbatników. Foremkę z masą kilkakrotnie stukniemy dnem o twarde podłoże żeby masa równo przyległa do dna foremki. Całkowicie ostudzoną foremkę z masą czekoladową wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach gdy masa już całkowicie stężeje nakrywamy formę talerzykiem i przewracamy razem formę z talerzykiem do góry dnem. Blok czekoladowy powinien ładnie wyjść z formy. Zdejmujemy folię , kroimy w plastry i rozkoszujemy się smakiem. Smacznego!!!