Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Blok jajeczny z warzywami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 76
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 76
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, schłodź w zimnej wodzie i obierz. Trzy jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Zalewę z ogórków połącz ze szklanką wody, wlej do garnka i podgrzej. Wsyp żelatynę i wymieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij ją z ognia. Ostudź. Marchewkę obierz i ugotuj na półtwardo. Potem pokrój w kostkę.
Rozgniecione żółtka przełóż do miski, dodaj majonez i wymieszaj na gładką masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj zalewę z żelatyną.
Ogórki, szynkę, cebulę i białka jaj pokrój w niedużą kostkę. Groszek i kukurydzę opłucz i odsącz (mrożony groszek i kukurydzę możesz zastąpić wersją konserwową z puszki). Wszystkie razem z marchewką połącz z masą majonezową, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Przygotuj formę i przelej masę (patrz poniżej). Zostaw w lodówce na całą noc.
Potem blok pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.
Foremkę wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała trochę ponad krawędź. Wlej do formy część masy i równo rozprowadź.
Na wylanej masie ułóż pozostałe całe jajka. Następnie delikatnie dolej resztę mieszanki. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do lodówki.
Brytfankę wyjmij z lodówki. Przed krojeniem wyjmij z foremki, przechylając naczynie do góry dnem i delikatnie usuń folię.Źródło: Na żywo