Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Błyskawiczne ciasto z agrestem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki.
Do naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku i po łyżce suchych składników.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej trochę ciasta na dno, ułóż agrest i zalej pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z tortownicy a wierzch oprósz cukrem pudrem.
Możesz użyć różnych odmian agrestu – z zieloną, żółtą lub czerwono-fioletową skórką. Wówczas ciasto będzie wyjątkowo kolorowe i apetyczne.
70 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie