Do góry

Desery Przepis na:

Błyskawiczne Jesienne ciasto z dyni i twarogu

Błyskawiczne Jesienne ciasto z dyni i twarogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 991 Ocena: 20601

Dodano:

Odsłon: 516

Ciasto w 20 minut. Tylko krótko wymieszać i gotowe. Dzięki dyni i olejowi jest wilgotne, coś jak brownie. Przyprawy sprawiają że ciasto pachnie jak piernik a z masy serowej unosi się zapach wanilii. Pomysł na ciasto wpadł mi dzisiaj do głowy, no i wpadło mi też więcej oleju niż chciałam. Było pyszne ale tłuste, Tym bardziej że całe ciasto zjedliśmy jeszcze ciepłe :) Wam podaję dobrą ilość składników.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 255 g
  • 4 jajka
  • cukier 165 g
  • olej rzepakowy 220 ml
  • puree dyni 360 g
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • imbir 3-4 płaskiej łyżeczki
  • kardamon 1/2 płaskiej łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/4 płaskiej łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 prawie płaska łyżeczka
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • Masa serowa: twaróg półtłusty 400 g
  • cukier 45 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • mleko 60 ml
  • 1 jajko
  • kakao i cukier puder do posypania
  • ew. jogurt naturalny do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Błyskawiczne Jesienne ciasto z dyni i twarogu

Przygotowanie

  1. Blaszka 23 X 23 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Zaczynamy od włączenia piekarnika na 175 C.
    Masa serowa.
    Wszystkie składniki krótko zmiksować.

    Ciasto.
    Jajka, cukier, olej, puree, zmiksować tylko do połączenia się składników.
    Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem, sodą i solą.
    Suche składniki wsypać do mokrych i mieszać łyżką do połączenia.
    Ciasto przelać do blaszki.
    Łyżką nakładać kleksy masy serowej.
    Piec ok. 60 minut w 175 C.
    Ciasto można posypać pudrem z kakao, lud ostudzone polać gorzką polewą czekoladową.
    Moje się nie doczekało, poszło całe jeszcze ciepłe.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń