Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Błyskawiczne ślimaczki z makiem"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4692
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4692
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Nadzienie: mleko podgrzej z masłem, zalej mak i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Ciągle mieszaj! Śliwki pokrój na małe kawałki. Domieszaj do maku. Odstaw do przestygnięcia. Schłodzony mak zmiel dwukrotnie, wymieszaj z miodem, cukrem waniliowym, winiakiem i skórką pomarańczową. Odstaw.
Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj z suchymi składnikami. Mleko podgrzej z masłem. Wlej do mąki, wbij jajko i wyrób ciasto. Gdy zbije się w kulę, zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Na każdym rozsmaruj połowę maku, zostawiając wolny długi brzeg. Zroluj wzdłuż tego boku.
Rulony pokrój na plastry o szerokości 3-4 cm. Ułóż je w tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180°C.Źródło: Naj