Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Błyskawiczny tort czekoladowy"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34627
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34627
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
Do szklanki ciepłej herbaty wlej 50 ml rumu. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, wymieszaj starannie ponczu.
Gotowe krążki biszkoptowe (czekoladowe) rozłóż na blacie. Każdy skrop herbacianym ponczem. Pamiętaj przy tym, że najwilgotniejsze powinny być brzegi ciasta. Same środki zaś mogą pozostać niemal suche.
Krem kawowy (lub inny ulubiony) przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie odstaw na 30 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki, włóż do miseczki. Miseczkę ustaw w większym naczyniu z gotującą się wodą. Mieszając, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz też rozpuścić ją w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 1-2 łyżek mleka.
Owoce (np. maliny, jagody, jeżyny, truskawki) przebierz, opłucz i osącz na sicie. W razie potrzeby odszypułkuj lub pokrój na mniejsze kawałki. Nasączone blaty biszkoptowe przekładaj kremem i delikatnie dociskaj. Wierzch polej lekko tężejącą czekoladą. Udekoruj przygotowanymi owocami.
Czas ok. 30 min; porcja – 370 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety