Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowa Kraina

Borówkowa Kraina

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 6724

Szukasz szybkiego deseru do kawy, idealnego na upalne dni, to świetnie trafiłeś. Ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil, borówki, śmietana, którą można zastąpić jogurtami to główne składniki tego niezwykłego ciasta.

Składniki

  • 990 ml śmietany 30%
  • ½ szk. cukru pudru
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 3 galaretki żółte
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 kg borówek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Borówkowa Kraina

Przygotowanie

  1. 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedną żółtą w ¾ szk. wody a dwie pozostałe w dwóch szk. wody.

  2. 2. Śmietany ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem. Po ubiciu dzielimy na dwie połowy.

  3. 3. Borówki myjemy i jedną połowę blendujemy, następnie łączymy z jedną połową masy śmietanowej i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując.

  4. 4. Do drugiej połowy masy śmietanowej wlewamy rozpuszczona w ¾ szk. wody galaretkę żółtą.

  5. 5. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty.
    6. Na ciastka wylewamy masę z borówkami i układamy borówki.

  6. 7. Następna warstwa to masa śmietanowa z galaretką i ponownie układamy borówki.

  7. 8. Na koniec zalewamy galaretką.
    9. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń