Do góry

Desery Przepis na:

Brownie mocno orzechowe

Brownie mocno orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27072

Dodano:

Odsłon: 12765

To jedno z moich ulubionych ciast i prawdziwa moc czekoladowo - orzechowej przyjemności :D Każdy kawałek świetnie poprawia humor i sprawia, że czujemy się lepiej. Ach ta cudowna czekolada! ;) W tej wersji dodatkowo rozpieszcza nas mocno orzechowa nuta. Połączenie idealne - szczególnie na pochmurne dni :)

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • ziarenka wanilii
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Brownie mocno orzechowe

Przygotowanie

  1. Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

  2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy mąkę, zmielone orzechy, masło orzechowe, ziarenka wanilii oraz ostudzone masło i czekoladę - wszystko ponownie miksujemy.

  3. Na sam koniec do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  4. Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia, a następnie możemy przystąpić do krojenia. Środek jest wilgotny i gliniasty, a wierzch delikatny i kruchy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń