Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto ciasto idealne dla miłośników kawy i czekolady. Bogate w smaku brownie ozdobione nawiązującym do włoskiego tiramisu kremem kawowym na bazie mascarpone. Z przepisu wychodzi spora ilość ciasta, więc idealnie sprawdzi się przy okazji około-świątecznych wizyt.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 40
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 205
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 326
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 89
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 40
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 205
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 326
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 89
Składniki
Masło umieszczamy w garnku i roztapiamy na małym ogniu. W tym czasie siekamy czekoladę, którą następnie dodajemy do roztopionego masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy przez drobne sito razem z kakao i kawą rozpuszczalną. Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misie miksera umieszczamy jajka, oba rodzaje cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na wysokich obrotach przez około 4-5 minut. Gotowa masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na jasno kremowy. Do tak ubitych jajek dodajemy wystudzoną czekoladę i delikatnie łączymy je za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wygładzamy. Pieczemy przez około 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (góra-dół) aż wierzch ciasta lekko popęka (przy brownie nie sprawdza się metoda na „suchy patyczek” – ideą jest że ciasto po upieczeniu pozostanie lekko mokre i ciągnące). Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto stygnie możemy przygotować krem.
W misie umieszczamy wszystkie składniki (ważne - śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone) i ubijamy je na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty aż krem zgęstnieje. Sam krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Kiedy ciasto wystygnie, nakładamy krem na wierzch. Wygładzamy, posypujemy kakao i podajemy. Jeśli ciasto będzie przechowywane w lodówce przed podaniem, polecam wstrzymać się z kakao do ostatniej chwili – wciąga wilgoć z kremu i ciemnieje, więc może wyglądać nieco mniej atrakcyjnie (choć dalej będzie smakować cudownie).