Do góry

Desery Przepis na:

Brownie z kajmakiem

Brownie z kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 1046

Dodano:

Odsłon: 1520

Moje brownie kajmakowe jest puszyste i mocno czekoladowe. Dodatek masy kajmakowej nieco urozmaica wypiek. Czuć aromat karmelu. Brownie z kajmakiem to wypiek, do którego często sięgam i piekę. Doskonale komponuje się z kubkiem herbaty. Zapach, aromat i smak karmelu stanowi pyszne urozmaicenie tego znanego wypieku.

Składniki

  • masa kajmakowa 350 g
  • masło 200 g
  • czekolada 70 % 200 g
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • cukier 100 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 3 szt.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Studzimy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wylewamy 1/2 masy czekoladowej. Na masę czekoladową wylewamy masę kajmakową. Na masę kajmakową wylewamy pozostałą masę czekoladową. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń