Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka duszona w sosie bolońskim"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 104
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 104
Składniki
ok. 50 minut
Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso i, mieszając, smażyć je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Po około 7 minutach dołożyć pokrojoną włoszczyznę i 1 posiekaną cebulę.
Masę przyprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Następnie wymieszać ją z koncentratem pomidorowym, smażyć jeszcze 3 minuty. Dołożyć pomidory z puszki i dusić całość 20 minut.
Brukselkę oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z resztą posiekanej cebuli. Potem połączyć z sosem bolońskim.
Dusić razem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać danie startym żółtym serem.Źródło: Życie na gorąco