Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka duszona w sosie bolońskim"
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1214
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 677
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1214
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 677
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 689
Składniki
ok. 50 minut
Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso i, mieszając, smażyć je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Po około 7 minutach dołożyć pokrojoną włoszczyznę i 1 posiekaną cebulę.
Masę przyprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Następnie wymieszać ją z koncentratem pomidorowym, smażyć jeszcze 3 minuty. Dołożyć pomidory z puszki i dusić całość 20 minut.
Brukselkę oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z resztą posiekanej cebuli. Potem połączyć z sosem bolońskim.
Dusić razem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać danie startym żółtym serem.Źródło: Życie na gorąco