Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do swojego ciasta użyłem 1 puszkę brzoskwiń i 1 galaretkę, ale następnym razem użyję podwójnej ilości.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 45
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1603
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 45
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 168
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1603
Składniki
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiałem, dodałem pokrojone zimne masło, żółtka i cukier. Wszystko zagniotłem na gładkie ciasto i wstawiłem na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyłem na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i podziurawiłem widelcem. Piekłem 15 minut w temperaturze 190 stopni, użyłem foremki 23x23cm.
Beza: Białka z cukrem ubiłem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Blaszkę takiej samej wielkości jak ta do ciasta wyłożyłem papierem do pieczenia i rozsmarowałem na niej masę z białek. Piekłem w 120 stopniach około 70 minut.
Krem: Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywny krem, powoli dodawałem mascarpone uzyskując gładki krem.
Galaretkę przygotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudziłem. Tuż przed wylaniem jej na ciasto, wstawiłem ją do lodówki.
Brzoskwinie z puszki odcedziłem i pokroiłem na plasterki. Na ostudzone ciasto położyłem plasterki brzoskwini, a następnie wylałem na nie tężejącą galaretkę. Galaretka nie może być zbyt rzadka, bo wsiąknie w ciasto!
Gotową, stężałą galaretkę pokryłem kremem, a całość przykryłem bezą. Ciasto przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do brzoskwiń dodałem kurkumę, a w kremie przemyciłem odrobinę płatków owsianych.
Białka świetnie się mrożą. Jeżeli mam w zamrażalce 1-2 białka, to wcześniej je rozmrażam i dodaję do bezy.