Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowy smak

Brzoskwiniowy smak

Autor:

Przepisów i artykułów: 409 Ocena: 2060

Dodano:

Odsłon: 1570

Delikatne, pięknie pachnące ciasto , rozpływające się w ustach.

Składniki

  • Brzoskwinie świeże - 60 dag
  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Cukier kryształ - 24 dag
  • Kakao - 3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym - 4 szt
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 220 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brzoskwiniowy smak

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka.

  2. 2 galaretki rozpuścić w szklankach gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Brzoskwinie umyć , usunąć pestki , pokroić na połowy. Połowę brzoskwiń zblendować. śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone wymieszać, dodać mus brzoskwiniowy oraz tężejącą galaretkę , wymieszać.

  3. Ciasto podzielić na połowę, na jedną wyłożyć przygotowaną masę brzoskwiniową.

  4. Przykryć drugą połową ciasta, ułożyć kawałki brzoskwiń.

  5. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklanka gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce około 4 godzin. Podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Mmmm, brzoskwinie w lecie smakują pysznie. Z chęcią spróbowalibyśmy takiego ciacha :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń