Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, francuska rolada podawana na francuskich stołach w okresie Bożego narodzenia.
Blacha do pieczenia, papiee do pieczenia
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 395
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2522
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 395
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 193
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 751
Składniki
Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na papierze rozprowadzam 1 łyżkę oleju.
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier i miksuję do połączenia się składników. Dodaję żółtka i na najmniejszych obrotach miksuję tylko do połączenia się składników.
Do masy dodaję przesianą mąkę, przesiany proszek do pieczenia oraz przesiane kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Masę przelewam do prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzam. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.
Na stole rozkładam papier do pieczenia i przekładam na niego gorącą roladę wyjętą z piekarnika. Górną część papieru delikatnie odrywam (dzięki olejowi nie będzie z tym problemu) i ciasto roluję za pomocą dolnego papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku. Odstawiam do lekkiego wystudzenia na około 1 godzinę.
Przygotowuję krem: w misce ucieram serek mascarpone ze śmietanką oraz cukrem pudrem do momentu, aż masa zrobi się jednolita i gęsta.
Lekko wystudzoną roladę odrolowuję, smaruję najpierw dżemem morelowym, a następnie kremem z mascarpone. Roladę zwijam i wkładam na 12 godzin do lodówki.