Do góry

Desery Przepis na:

Budyń chia z mango

Budyń chia z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1868

Dodano:

Odsłon: 4262

Zatrzymać trochę lata w środku jesieni. Zdjęcie udało mi się zrobić w słoneczny październikowy dzień, bo takich ostatnio trochę było. Zapachniało latem :)

Składniki

  • 8 łyżek nasion chia
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 200 ml pulpy mango lub 2 świeże mango
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Prażone płatki migdałowe
  • Prażone płatki kokosowe
  • Kilka kostek ciemnej czekolady
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Budyń chia z mango

Przygotowanie

  1. Mleko, ksylitol i nasiona chia umieszczam w garnku i zagotowuję. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepły budyń przelewam do pucharków (dowolnej wielkości).
    Odstawiam do wystygnięcia. Budyń musi się „zsiąść”.
    Pulpę mango mieszam z sokiem z cytryny, dosładzam ksylitolem wg uznania (jeśli używasz świeżego mango, należy je zmiksować do postaci pulpy).

  2. Jeśli chcesz, żeby mango było bardziej „zwarte”, zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj gorącej wody i dobrze wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę pulpy mango, wymieszaj i wlej całość do pozostałego mango (jeśli używasz świeżego mango, należy pulpę przegotować. Świeże mango spowoduje, że żelatyna nie będzie działać).
    Wymieszaj i dodaj pulpę do pucharków z budyniem chia.
    Deser ozdabiam na koniec płatkami migdałowymi, kokosowymi i czekoladą.
    Budyń chia z mango gotowy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń