Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowe tiramisu

Budyniowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 4677

Dodano:

Odsłon: 4896

Budyniowe tiramisu wyszło pyszne, a jego zrobienie zajęło mi jedynie kilkanaście minut. Radzę wam od razu potroić składniki, bo szybko zniknie.

Składniki

  • ok. 10-12 podłużnych biszkoptów deserowych
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • ok. 70g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125ml wrzątku
  • ok. 2 łyżeczki gorzkiego kakao
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Budyniowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mojego deseru zaczęłam od przygotowania kawy. Kawę rozpuszczalną i cukier waniliowy wsypałam do szklanki i zalałam wrzątkiem. Zamieszałam i odstawiłam. 1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozpuściłam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam do jego całkowitego rozpuszczenia. Foremkę o wymiarach 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę biszkoptów, docinając je do wymiarów formy i nasączyłam je połową kawy. Na ciastka wyłożyłam połowę budyniu i wyrównałam powierzchnię. Budyń oprószyłam połową kakao. Ułożyłam drugą warstwę biszkoptów, nasączyłam je resztą kawy i wyłożyłam resztę budyniu. Wierzch posypałam resztą kakao. Moje tiramisu pozostawiłam do wystygnięcia na blacie kuchennym, po czym wstawiłam do lodówki do schłodzenia na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie ciasto można wyjąć i pokroić na kawałki. Jeśli ktoś lubi słodsze desery, to wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą, zamiast kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń