Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4526
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4526
Składniki
2 łyżki mąki sparzyc częścią mleka.
Żółtka roztrzepac z cukrem, dodac olejek.
Pokruszone drożdże rozrobic z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawic w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętośc.
Do mąki dodac sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszac, dodawac mleko i wyrobic na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawac masło. Dokładnie wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoic).
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.