Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 18812
Dodano: 22.11.2009
Odsłon: 20020
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
2 łyżki mąki sparzyc częścią mleka.
Żółtka roztrzepac z cukrem, dodac olejek.
Pokruszone drożdże rozrobic z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawic w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętośc.
Do mąki dodac sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszac, dodawac mleko i wyrobic na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawac masło. Dokładnie wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoic).
PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

rodzinka500 30 października 2011Zgłoś do usunięcia
wyglądają na apetyczne , chyba się skuszę i zrobię,,,,,12 Kto głosował? | Odpowiedz

kiniusia183 07 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
KRUSZONKA: mąka, 10 dkg, 10 dkg- ile w końcu tej mąki??1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 25 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Myślę, że oszaleję na ich punkcie gdy upiekę je z marmoladą różaną!11 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo się ucieszyłam z twojego przepisu to smak mojego dzieciństwa,pamiętam jak moja babcia takie robiła11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Baaardzo smakowite :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

gos456 22 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
wprost cudowne, ja jeszcze polecam takie same tylko z twarogiem:D9 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 22 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
JAKIE APETYCZNE.12 Kto głosował? | Odpowiedz