Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z makiem o nieco innym smaku. Polecam wszystkim miłośnikom kremu czekoladowego i nie tylko....
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336551
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3227
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2308
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336551
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3227
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422292
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2308
Składniki
Przrygotowujemy ciasto: Połowę mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszamy z mąką. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mąki przesiewamy do większej miski dodajemy wyrośnięty zaczyn całe jajka sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione letnie masło. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.
MASA MAKOWA:1/2 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać zmielony mak wymieszać i chwilę pogotować. Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Lekko studzimy. Dodajemy krem Nutella ilość do smaku ja dałam 4 kopiate łyżki. Doprawiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy ewentualnie może być olejek pomarańczowy lub inny i jeśli chcemy bakalie . * Do tych drożdżówek używam maku zmielonego z torebki. Jest do kupienia w sklepach mak mielony bez żadnych dodatków. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki , bo jest dość słodka a dodatek Nutelli zwiększy jeszcze zawartość cukru.
Ciasto wałkujemy na prostokąt smarujemy masą makową i zawijamy w roladę. Potem kroimy w plastry o szerokości ok 4 cm. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180° C na zloto. Czas pieczenia w zależności od piekarnika. Smacznego.