Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Przepis dnia 2019-04-25
Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 2493

Proponuję dziś przepis na przepyszne bułeczki drożdżowe z marmoladą według przepisu mojej mamy.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka + 1 łyżka
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • marmolada
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy wszystko, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz z łyżeczką cukru. 80 g masła rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą ilość mleka wlejemy później do ciasta.

    Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej. Dodajemy cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie, w to wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy lekko mąką i czekamy, aż drożdże wyrosną ponad mąkę. Gdy już wyrosną, przemieszamy, dodajemy jajka, rozpuszczone masło, mleko, mieszamy i zagniatamy ciasto.

    Zagniecionym ciastem uderzamy trzy razy o stół, następnie kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Musi podwoić swoją objętość.

    Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, następnie formujemy wałeczek, który dzielimy na 10 części. Każdą część jeszcze chwilę w rękach zagniatamy, następnie rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżeczce marmolady, zbieramy brzegi, sklejamy i naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem od spodu.

    Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut.
    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 20-25 minut. Mają upiec się na złoto-brązowy kolor.

    Studzimy na kratce.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 06 maja Bardzo dobry i rozsądny przepis, warto zachować.
Dzięki!
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 kwietnia Cudowne,domowe,pyszne bułeczki :) Pozdrowienia dla mamy :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 kwietnia Pyszne buły :) Takie to szybciej znikają, niż się pojawią, a szczególnie, jak są z marmoladą :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń