Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszne bułeczki drożdżowe z marmoladą według przepisu mojej mamy.
Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy wszystko, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz z łyżeczką cukru. 80 g masła rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą ilość mleka wlejemy później do ciasta.
Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej. Dodajemy cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie, w to wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy lekko mąką i czekamy, aż drożdże wyrosną ponad mąkę. Gdy już wyrosną, przemieszamy, dodajemy jajka, rozpuszczone masło, mleko, mieszamy i zagniatamy ciasto.
Zagniecionym ciastem uderzamy trzy razy o stół, następnie kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, następnie formujemy wałeczek, który dzielimy na 10 części. Każdą część jeszcze chwilę w rękach zagniatamy, następnie rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżeczce marmolady, zbieramy brzegi, sklejamy i naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem od spodu.
Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 20-25 minut. Mają upiec się na złoto-brązowy kolor.
Studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 28
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7860
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2138
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30033
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 28
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7860
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2138
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30033
Składniki
Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy wszystko, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz z łyżeczką cukru. 80 g masła rozpuszczamy i studzimy. Pozostałą ilość mleka wlejemy później do ciasta. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej. Dodajemy cukier waniliowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie, w to wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy lekko mąką i czekamy, aż drożdże wyrosną ponad mąkę. Gdy już wyrosną, przemieszamy, dodajemy jajka, rozpuszczone masło, mleko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecionym ciastem uderzamy trzy razy o stół, następnie kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, chwilę zagniatamy, następnie formujemy wałeczek, który dzielimy na 10 części. Każdą część jeszcze chwilę w rękach zagniatamy, następnie rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżeczce marmolady, zbieramy brzegi, sklejamy i naprężamy wierzch bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem od spodu. Bułeczki na blasze przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bułeczki, tuż przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 20-25 minut. Mają upiec się na złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 126
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 384