Do góry

Desery Przepis na:

bułeczki drożdżowe z serem

bułeczki drożdżowe z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 2199

pachnące bułeczki idealne do kawy, na wycieczkę i na drugie śniadanko do pracy lub szkoły

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki, 25 g świeżych drożdży, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, szklanka mleka, 1-2 łyżki oleju, szczypta soli
  • nadzienie:
  • 1 kg sera mielonego, łyżka maki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy , łyżeczka proszku do pieczenia do pieczeni
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy - pół szklanki mleka podgrzać (ma być letnie), dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić na ok. 10-15 minut.
    Do miski wsypać mąkę, wlać porośnięte drożdże. Dodać jajka, olej, cukier i pozostałe mleko. Wymieszać na jednolita masę. Odstawić na ok 15 minut. Przygotować blat /stolnicę oproszona mąką.


  2. Przygotować nadzienie - ser wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.

    W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Ciasto wyłożyć na blat. podzieli na trzy części. Pierwszą rozwałkować na grubość kilku milimetrów . Wyłożyć na środek 1/3 masy serowej, rozsmarować i zwinąć w rulon (jak roladę). Następnie nożem odkrawać plastry i układać na płasko na blasze. Pozostawić na kolejne 15-30 minut. Można po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 - 190 stopni.
    Tak samo postępować z pozostałym ciastem i serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń