Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite drożdżowe bułeczki nadziane masą serową. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i zajadać. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a masa serowa odpowiednio słodka. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1352
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1352
Składniki
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Następnie przygotujemy farsz. Twaróg łączymy z serkiem, jajkiem, budyniem cukrem. Możemy zrobić to widelcem lub blenderem. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto i farsz dzielimy na dwie części będzie nam łatwiej wałkować. Ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości. Wykładamy farsz i zwijamy rulon. Rulon lekko spłaszczamy. Kroimy na trójkaty. Wykładamy na blaszkę piekarnikową i wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego