Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite drożdżowe bułeczki nadziane masą serową. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem i zajadać. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a masa serowa odpowiednio słodka. Takie bułeczki to świetna propozycja na śniadanie czy też kolację. Bułeczki zachowują świeżość nawet na drugi dzień.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Składniki
Na początku przygotujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki, wlewamy ciepłe mleko. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do misy miksera z hakiem wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany zaczyn oraz rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy około 15 minut. Możemy ciasto zagnieść ręcznie. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Następnie przygotujemy farsz. Twaróg łączymy z serkiem, jajkiem, budyniem cukrem. Możemy zrobić to widelcem lub blenderem. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto i farsz dzielimy na dwie części będzie nam łatwiej wałkować. Ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości. Wykładamy farsz i zwijamy rulon. Rulon lekko spłaszczamy. Kroimy na trójkaty. Wykładamy na blaszkę piekarnikową i wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego