Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z makiem to nowoczesna forma tradycyjnego makowca. Smakują obłędnie w okresie jesienno-zimowym.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 162
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 194
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3082
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 162
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 194
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 953
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3082
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 280
Składniki
Mleko lekko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Odstaw rozczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. W osobnej misce ubij jajka i żółtko z resztą cukru i cukrem waniliowym, aż powstanie jasna, puszysta masa.
Do mąki dodaj gotowy rozczyn, ubite jajka z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Wyrabiaj aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Możesz to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do ciasta. Uformowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około półtorej godziny w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj nadzienie. Mak wsyp do garnka i zalej go wodą w taki sposób, aby całość przykryć. Zagotuj i od tego czasu zostaw na 10 minut na średnim ogniu. Przełóż przez gęste sitko, odcedzając z nadmiaru wody. Zostaw do przestygnięcia.
Posiekaj drobno orzechy oraz owoce kandyzowane. Następnie zmiel z pomocą maszynki mak, najlepiej dwukrotnie. Dodaj do niego przygotowane dodatki, miód, masło w temperaturze pokojowej i cukier. Całość ponownie podgrzej na średnim ogniu i poczekaj aż cukier się rozpuści. Masa powinna zrobić się gęsta i kleista, wtedy jest gotowa.
Gdy ciasto wyrośnie, przenieś je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i krótko zagnieć. Rozwałkuj na dwa prostokąty o grubości około 1 cm. Rozsmaruj masę makową na całej powierzchni. Złóż teraz obydwa długie boki ciasta do środka i pokrój ostrym nożem w paski na około 5 cm szerokości. Każdy pasek przekrój przez środek, ale nie do końca. Wtedy skręć jak spiralkę i połącz ze sobą końce. Nadzienie może wystawać.
Bułeczki z makiem układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw i piecz około 20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.