Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy kończy się sezon jagodowy to od sierpnia do późnej jesieni piekę bułeczki z malinami z własnego ogrodu. Dzięki dodatkowi szczypty kardamonu i imbiru smak malin staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Natomiast dodatek tapioki sprawia, że sok nie wycieka z bułek.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser planetarny, pędzelek cukierniczy
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2993
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2993
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką hak wyrabiamy do momentu uzyskania kuli ciasta. Ciasto zdejmujemy z haka. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy ręcznie. Wyrabianie powtarzamy dwukrotnie co 30 minut.
Gdy ciasto wyrasta przebieramy maliny i mieszamy z kardamonem, imbirem i tapioką.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki. Oderwany kawałek ciasta formujemy na dłoni w owalny placuszek. Na każdy kładziemy po 2 łyżki malin i posypujemy cukrem pudrem do smaku(1-2 łyżeczki). Formujemy bułeczki, dokładnie zlepiając spód. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w 190°C przez około 20-25 minut Gorące bułeczki przekładamy na kratkę do przestudzenia.
Ciepłe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Dodatek tapioki zapobiega wyciekaniu soku i nie zmienia smaku malin. Imbir i kardamon "podbija" smak malin. Ilość cukru zależy od słodkości malin.