Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki z masłem orzechowym i jagodami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 182
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 80
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 182
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 80
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,80 zł
Z połowy szklanki ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru pudru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy rozczyn, pozostały cukier, maślankę, rozpuszczone masło i ziarenka z wanilii. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto przenosimy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy masłem orzechowym, posypujemy cukrem kokosowym i przygotowanymi jagodami. Na jagodach układamy plasterki jabłek.
Zwinięte w rulon ciasto tniemy w poprzek na paski o grubości 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Bułeczki pieczemy 15-17 minut w temperaturze 200oC, do chwili, gdy nabiorą złotego koloru.
Wartość odżywcza jednej sztuki 167 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia