Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem. Do masy serowej można dodać również rodzynki
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416314
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2848
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416314
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2848
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. następnie dodać letnie mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Rozczyn prawie potroi swoją objętość.
Kiedy rozczyn urośnie dodać resztę mąki, rozmącone jajko, sól, roztopioną margarynę,3 łyżki letniej wody i 2 łyżki cukru. Zagnieść ciasto , żeby było elastyczne. Następnie odstawić w ciepłe miejsce.
Zrobić nadzienie- 2 żółtka zmiksować z 1/3 szkl cukru i cukrem waniliowym. Pomału dodawać ser dalej miksując. Wlać wystudzoną roztopioną margarynę(2 łyżki). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wyciąć dużym kubkiem kółka. W środku zrobić wgłębienie, nałożyć ser. Brzegi bułek posmarować żółtkiem.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.