Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraki napełnione gulaszem"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 101
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 60
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 101
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 60
Składniki
Buraki obierz, opłucz. Zalej zimną wodą, dodaj sól i 2 łyżki octu winnego. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min. Buraki odcedź i ostudź.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Podobnie pokrój osączone korniszony. Mięso opłusz, osusz na papierowym ręczniku. Polędwiczkę pokrój w paseczki, przypraw solą i pieprzem, lekko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Usmaż na nim mięso. Dodaj cebulę oraz pieczarki. Smaż ok. 4 min. Dodaj pokrojone ogórki, wlej wino i śmietanę, duś 10 min. Mąkę rozrób w 1/3 szkl. wody. Wlej do mięsa i mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Gulasz przypraw solą i pieprzem.
Z buraków zetnij wierzchy. Środki wydrąż (np. łyżeczką do wykrawania kulek z melona). Kokilki napełnij gulaszem. Serwuj np. z piure.
Aksamitne piure
kg ziemniaków ugotuj. Ubij, wymieszaj z 2 łyżkami masła i 100 ml mleka. Przypraw kminkiem.Źródło: Tina