Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buziak carycy jest ciastem bardzo słodkim i mocno karmelowym, ale z wyczuwalną nutą kwaskowatości. Całość łączy oczywiście duża ilość bitej śmietany.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5942
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154779
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 451
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5942
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154779
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 451
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na puch. Dodaj do masy budyń i mieszaj do połączenia składników. Wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj: mleko, olej i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól. Przesiej sypkie składniki do mieszanki jajecznej. Całość wymieszaj na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Blachę do ciasta o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Rozłóż połowę kremu na ostudzonym już cieście. Wiśnie odsączone z nadmiaru soku porozmieszczaj równomiernie, w stałych odstępach na kremie. Przykryj je drugą porcją kremu. Bitą śmietanę dobrze dociśnij za pomocą szpatułki, by wypełniła wszystkie nierówności wokół owoców. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania lukru.
Przygotuj lukier. Do dużego garnka wsyp brązowy cukier. Dodaj mleko, masło i sól. Doprowadź całość do wrzenia, często mieszając. Następnie gotuj masę przez 5 minut bez mieszania. Zdejmij masę z ognia i studź ją w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj mikserem przez 5 minut lub do momentu, kiedy zacznie gęstnieć. Przygotowanym lukrem polej bitą śmietanę i natychmiast ciasto wstaw do lodówki. Buziaka carycy podawaj po całkowitym utwardzeniu lukru, po ok. 2 godzinach. Udekoruj wiórkami czekoladowymi białymi i ciemnymi.