To świetna propozycja w duchu zero waste - aby przygotować cake pops a'la bajaderka wykorzystasz kawałki wczorajszego ciasta. Ten prosty w przygotowaniu deser pokochają dzieciaki, ale także dorośli z pewnością się skuszą. Przepis pochodzi z 533. odcinku programu "Ewa gotuje".
Cake pops a’la bajaderka według Ewy Wachowicz
Składniki
- kawałki ciasta „z wczoraj” (np babka piaskowa, murzynek)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Polewa
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja
- owoce liofilizowane
- orzechy włoskie
Składniki
- kawałki ciasta „z wczoraj” (np babka piaskowa, murzynek)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Polewa
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dekoracja
- owoce liofilizowane
- orzechy włoskie

Etapy przygotowania
Ciasto pokruszyć do miski. Dodać posiekane orzechy, mascarpone i krem czekoladowy. Dobrze wymieszać ręką. Ulepić kulki. Ułożyć w foremce wyścielonej papierem do pieczenia i na ½ godziny włożyć do zamrażarki.
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać olej kokosowy i wymieszać.
Zmrożone kulki ciasta nabić na patyczki do szaszłyków. Zanurzyć w polewie i obsypać pokruszonymi owocami liofilizowanymi oraz drobno posiekanymi orzechami.
Porada: patyczki z cake pops można umieścić w szklance z jabłkiem (wystarczy wbić).
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4789
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4789
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 103



Składniki
- kawałki ciasta „z wczoraj” (np babka piaskowa, murzynek)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- owoce liofilizowane
- orzechy włoskie
Ciasto pokruszyć do miski. Dodać posiekane orzechy, mascarpone i krem czekoladowy. Dobrze wymieszać ręką. Ulepić kulki. Ułożyć w foremce wyścielonej papierem do pieczenia i na ½ godziny włożyć do zamrażarki.
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać olej kokosowy i wymieszać.
Zmrożone kulki ciasta nabić na patyczki do szaszłyków. Zanurzyć w polewie i obsypać pokruszonymi owocami liofilizowanymi oraz drobno posiekanymi orzechami.
Porada: patyczki z cake pops można umieścić w szklance z jabłkiem (wystarczy wbić).