Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, fajnie nazywające się ciastka o sympatycznej nazwie:)
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 540
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16805
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 554
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 540
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16805
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 554
Składniki
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło posiekać, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtko oraz wystudzoną gorzką czekoladę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy lub desce do pieczenia (można zrobić to ręką najlepiej zobacz na filmie). Szklanką uformować ciastka i przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić całkowicie.
Kiedy ciastka wystygną przygotować krem: białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Następnie białą czekoladę przenieść do miski i zmiksować wraz z mascarpone.
Na 0,5 kółka nakładam krem i przykrywam je pozostałymi kółkami, lekko dociskając. Całuski przekładam do plastikowego pojemnika i schładzam 3 godziny w lodówce.