Do góry

Desery Przepis na:

Całuśnik Truskawkowy

Całuśnik Truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3353

Dodano:

Odsłon: 2085

ienki biszkopt do tego pianka z pieczonych truskawek i "całusków" w chrupiącej czekoladowej powłoce. Punkt obowiązkowy na liście wypieków tej wiosny!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju
  • + 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • Krem z pieczonych truskawek:
  • 350 - 400 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 40 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
  • 25 dag puree z pieczonych truskawek*
  • 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
  • 1 łyżka żelatyny + woda do rozpuszczenia żelatyny i galaretki, około 100 ml
  • Dodatkowo:
  • opakowanie "całusków" (polecam wersję mini, idealnie nadają się do ciast, w zależności od tego jak ciasno będziecie je
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki serka kremowego (typu philadelphia - opcjonalnie)
  • truskawki - do dekoracji
  • kilka łyżek puree - do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Całuśnik Truskawkowy

Przygotowanie

  1. Białka oddzielone od żółtek ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Maki przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Na końcu dodajemy delikatnie mieszając olej. Ciasto pieczemy w dużej tortownicy wyłożonej papierem w 170 stopniach przez 15-20 minut. Ostatnio zainspirowana "biszkoptami rzucanymi" zaczęłam zaraz po upieczeniu (jeszcze ciepły biszkopt) zrzucać z niewielkiej wysokości na podłogę, zapobiega to opadaniu ciasta. Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.

  2. *Puree możemy przygotować nawet dzień wcześniej, dodając je do kremu, powinno być ono wystudzone. W tym celu umyte i obrane truskawki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przez 40 - 50 minut pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, możemy do nich dodać łyżkę lub dwie cukru (ja zrobiłam do już pod koniec, dlatego widać jeszcze nierozpuszczone kryształki). Truskawki miksujemy na gładko.

  3. Kremówkę ubijamy, a następnie mieszamy ją z jogurtem, dodajemy przestudzone puree i raz jeszcze mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę - delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia (nie gotujemy!). Galaretkę wlewamy cienkim strumieniem do kremu, cały czas go mieszając.

  4. Na biszkopcie układamy całuski. Ja zdejmuję wafelek - ciasto lepiej się kroi poza tym jest bardziej jednolite. Aż do pokrycia całusków masą, nakładam ją łyżką (nie łamie się czekolada, nie przesuwają się itp.). Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy serek (ewentualnie utrwalany żelatyną), dekorujemy ciasto. Przestudzone puree mieszamy łyżka, aby je nieco rozluźnić i dekorujemy nim oraz truskawkami ciasto. wkładamy raz jeszcze do lodówki, aby się schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń