Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Calzone na słodko"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 653
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 653
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj z łyżką cukru i mąki oraz 75 ml letniej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Ponownie dolej 75 ml letniej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na ok rągłe placki. Połówkę każdego posmaruj dżemem, obłóż połówkami moreli (mogą być z puszki). Na wierzchu ułóż nutellę. Przykryj drugą połową placka. Uformuj duże pierogi. Brzegi starannie zlep. Ułóż pierogi na blasze do pieczenia.
Pierogi odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj rozkłóconym jajkiem, natnij w kilku miejscach. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. Przygotuj lukier z pozostałego cukru pudru oraz soku z cytryny. Posmaruj upie czone pierogi. Podawaj na ciepło lub na zimno.
czas ok. 100 min; porcja – 870 kcal, cena 3 zł
To samo ciasto służy do przyrządzenia tradycyjnej pizzy calzone. Możesz więc zrezygnować z nutelli oraz owoców i nafaszerować pierogi warzywami, mielonym mięsem, pieczarkami oraz różnymi gatunkami serów.Źródło: Świat kobiety