Do góry

Desery Przepis na:

Caponata – bigos z Sycylii

Caponata – bigos z Sycylii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Caponata – bigos z Sycylii"

Składniki

  • bakłażan
  • pół pokrojonego selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 dag zielonych oliwek bez pestek
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy osusz papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone warzywa (pomidory warto obrać ze skórki). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.

  2. Następnie dodaj oliwki i kapary. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Następnie ponownie podgrzej. Podawaj z makaronem i listkami bazylii.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń