Do góry

Desery Przepis na:

Chałka drożdżowa

Przepis dnia 2015-04-26
Chałka drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4957

Dodano:

Odsłon: 4096

Idealna na śniadanie oraz jako dodatek do herbaty, kawy lub mleka

Składniki

  • Margaryna roztopiona 100 gram
  • Mąka pszenna 500 gram
  • Drożdże instant 1 opakowanie
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • Cukier 160 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Woda ciepła 250 ml
  • Szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałka drożdżowa

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy ze sobą.

  2. Do sypkich składników, które znajdują się w misce, dodajemy jajko, ciepłą wodę, roztopioną margarynę i wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut.

  3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części dzielimy jeszcze na trzy małe części, z których robimy wałeczki, a następnie pleciemy warkocze (ich końce podwijamy pod spód).

  4. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy chałki w odstępach (można posypać je kruszonką). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 kwietnia 2015 No to ja sie wpraszam na tą chałkę,przepysznie wygląda. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń