Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia

Przepis dnia 2013-11-18
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 924

Dodano:

Odsłon: 3018

Piecze się go raz w życiu i podobno przynosi szczęście

Składniki

  • 500 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 starte jabłka
  • Opcjonalnie:
  • startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Aby chlebek szczęścia z Watykanu się udał należy przestrzegać zasad:
    - nie lubi metalu,
    -należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką
    -przechowywać w temperaturze pokojowej
    -pojemnik przykryć lnianą ściereczką


  2. Poniedziałek:
    Chleb (zaczyn) wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ


  3. Wtorek:
    Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ

  4. Środa:
    Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ

  5. Czwartek:
    zamieszać rano, w południe i na wieczór

  6. Piątek:
    Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ

  7. Sobota:
    Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek.

  8. Niedziela:
    Do czwartej części dodać (tej która nam została):
    1/2 szkl. oleju
    250 g mąki
    3 całe jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 starte jabłka
    Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie

  9. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/11/chlebek-watykanski-zwany-ciastem.html

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 20 listopada 2013 miałam okazję jeść ten chlebek i 1x go piekłam (zaczyn dostałam od znajomej, bez tego nie ma szans na rozpoczęcie pracy przy nim)- bardzo dobry w smaku, polecam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 listopada 2013 o ile dobrze zrozumiałam trzeba najpierw otrzymać od kogoś zaczyn żeby cokolwiek dalej robić ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 18 listopada 2013 Witam, mam pytanie gdzie można zdobyć ten zaczyn do tego chlebka i czy można go piec w metalowej foremce skoro nie lubi kontaktu z metalem? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń