Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chmurka śmietankowa"
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 97
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4778
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 97
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4778
Składniki
Dzień wcześniej: dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj duże kółko. Białka ubij ze szczyptą soli oraz sokiem i skórką z limonki. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, delikatnie domieszaj mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na narysowany na pergaminie krążek na blasze wyłóż masę bezową. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Łyżką zrób duże wgłębienie (później nałożysz tu śmietanowy krem). Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blat bezowy do wystudzenia na noc.
Następnego dnia: czekoladę posiekaj. Śmietanę bardzo mocno podgrzej (ale nie gotuj!), zdejmij z ognia. Wrzuć kawałeczki czekolady i mieszając, rozpuść ją. Dołóż skórkę z cytryny. Przelej do miseczki, wystudź, schładzaj 2 godziny w lodówce.
Czekoladową śmietankę wymieszaj z rdzeniem wanilii, ubij na sztywno. Przygotowany krem nałóż do wgłębienia w bezowym spodzie. Przed podaniem udekoruj żurawiną.Źródło: Tina