Do góry

Desery Przepis na:

Choinka z piernika

Przepis dnia 2014-12-10
Choinka z piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4466

Dodano:

Odsłon: 5471

Piękna i pachnąca ozdoba świąteczna ,doskonała również na prezent ;-) Ja robiłam choinki z synkiem...świetna zabawa ,polecam. Czasochłonne zajęcie,ale każda chwila spędzona w gronie najbliższych BEZCENNA !

Składniki

  • 1 masło , 0,5 l miodu
  • 1 kg mąki , 1 op proszku do pieczenia,
  • 2 op przyprawy do piernika
  • ok 1 szkl cukru pudru
  • 4 jajka , 4 łyżki kakao
  • cukrowe perełki i czekoladowe gwiazdki ...
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu roztopić masło,dodać miód,wsypać przyprawę korzenną i kakao.Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając,aby masa nie przypaliła się.Po całkowitym roztopieniu i połączeniu się składników odstawić do przestygnięcia.
    Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia wbić 2 całe jajka i 2 żółtka,zacząć wyrabiać dodając przestudzoną masę.Wyrabiać ciasto energicznie i krótko.Im dłużej będziemy "męczyć" ciasto to pierniki będą twarde.
    Gotowe ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia kroimy ciasto na kawałki,zostawiamy jeden (resztę chowamy do lodówki).Każdy kawałek należy rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm i powycinać z niego gwiazdki od największej do najmniejszej.
    Ja użyłam gotowych foremek,ale można samemu przygotować wcześniej szablony.Piec ciasteczka ok 10-12 min w rozgrzanym piekarniku (180)
    Kiedy wszystkie gwiazdki ostygną należy je skleić lukrem (ubić 1 białko z 0,5 szkl cukru pudru)
    Ozdobić cukrowymi perełkami i czekoladowymi gwiazdeczkami ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń