Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna i pachnąca ozdoba świąteczna ,doskonała również na prezent ;-) Ja robiłam choinki z synkiem...świetna zabawa ,polecam. Czasochłonne zajęcie,ale każda chwila spędzona w gronie najbliższych BEZCENNA !
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5198
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 779
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11582
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5010
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1254
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5198
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 779
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11582
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5010
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1254
Składniki
W rondlu roztopić masło,dodać miód,wsypać przyprawę korzenną i kakao.Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając,aby masa nie przypaliła się.Po całkowitym roztopieniu i połączeniu się składników odstawić do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia wbić 2 całe jajka i 2 żółtka,zacząć wyrabiać dodając przestudzoną masę.Wyrabiać ciasto energicznie i krótko.Im dłużej będziemy "męczyć" ciasto to pierniki będą twarde. Gotowe ciasto najlepiej włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy ciasto na kawałki,zostawiamy jeden (resztę chowamy do lodówki).Każdy kawałek należy rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm i powycinać z niego gwiazdki od największej do najmniejszej. Ja użyłam gotowych foremek,ale można samemu przygotować wcześniej szablony.Piec ciasteczka ok 10-12 min w rozgrzanym piekarniku (180) Kiedy wszystkie gwiazdki ostygną należy je skleić lukrem (ubić 1 białko z 0,5 szkl cukru pudru) Ozdobić cukrowymi perełkami i czekoladowymi gwiazdeczkami ;-)