Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku skręcane bułeczki drożdżowe. Chrupią dzięki posypce z cukru i cynamonu. Jedynym większym kosztem będzie tu zakup cukru kokosowego. Który polecam bo jest odpowiednim cukrem dla cukrzyków.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3620
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 133
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 64
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3620
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 133
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Wychodzi kilkanaście bułek. Kokosowy cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto. Mąkę pszenną przesiać do miski w środku zrobić dołek. Pokruszone drożdże dodać do dołka posypać łyżką cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka. Po 5 minutach kiedy drożdże lekko podrosną dodać resztę składników, dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut. Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i odrywając kawałki ciasta formować dość cienkie długie wałeczki. Każdy wałek zwinąć na pół i końcówki dwa razy skręcić wokół siebie. W trakcie wałkowanie można delikatnie podsypać mąką.
Uformowane bułeczki lekko skropić wodą a następnie obtaczać w cynamonowej posypce. Po zrobieniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut, w ciepłym miejscu.
Piec w 185 -190 C kilkanaście minut do przyrumienienia.