Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, przyszła ochota na gofry :) Chrupiące, świeżutkie i pachnące. Polecam :)
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1134
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4604
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1134
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4604
Składniki
Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną. Teraz układam na gofrach to, na co najbardziej mam ochotę i gotowe. Smacznego :)